2022. Július 07. Apollónia, Vilibald, Bene
 

Tömegsport 2015
 
  Közélet  -  2014. 05. 08. 11:37  -  www.szekesfehervar.hu
Az Óbudai Egyetemhez csatlakozik a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara
  
A Kormány 1139/2014. (III. 14.) számú határozata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma állásfoglalása szerint 2014. július 1-től a Geoinformatikai Kar az Óbudai Egyetem keretében az Alba Regia Műszaki Kar részeként Fehérváron működik tovább. A GEO hallgatói tájékoztatására szervezett közgyűlésen az elbocsátó Nyugat-magyarországi Egyetem részéről Dr. Cseh Sándor rektorhelyettes, a befogadó intézmény részéről Prof.Dr. Fodor János rektor, Kártyás Gyula oktatási főigazgató és Szögi Gábor a Hallgatói Önkormányzat elnöke tájékoztatta a résztvevőket.
 A Nyugat Magyarországi Egyetem rektorhelyettese bevezetőjében elmondta, hogy a finanszírozási nehézségeik miatt szerették volna a kart Sopronba költöztetni. Az Óbudai Egyetemhez való csatlakozással azonban a képzés Székesfehérváron marad. Kifejezte az egyetem azon szándékát, hogy mindent megtesz azért, hogy a hallgatók az átszervezést legkevésbé érezzék.
 
 A befogadó Óbudai Egyetem rektora, Prof.Dr. Fodor János köszöntötte a jelenlévőket, és biztosított mindenkit arról, hogy az egyetem arra törekszik, hogy a nyugodt, zökkenőmentes legyen az átállás. Beszélt az új kar létrejöttének hátteréről és bemutatta az Óbudai Egyetemet. Az új kar: az Alba Regia Műszaki Kar a Geoinformatikai Kar és az Alba Regia Egyetemi Központ egyesülésével jön létre.
 Fodor János kiemelte: a Kar létrejötte új perspektívát jelent Székesfehérvár műszaki felsőoktatásában. Jelezte, hogy a létrejövő Alba Regia Műszaki Karon hét alapszakon és két mesterszakon fognak képzéseket folytatni, önálló diplomakiadási joggal. Az eddigi szakok (villamosmérnök, mérnökinformatikus, műszaki menedzser, földmérő és földrendező mérnök, igazgatásszervező alapszakok és mechatronikai mérnök, birtokrendező mérnök mesterszakok) mellett új szakok is indulnak majd a jövőben, így a gépészmérnöki és a mechatronika mérnöki alapszakokon. Megerősítette, hogy nagy jelentősége van a térség vállalataival és az önkormányzattal való szoros együttműködésnek, melynek első lépését jelentette az április 22-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében megrendezett „Műszaki felsőoktatás Székesfehérváron” című szakmai fórum.
 
 Szögi Gábor, az Óbudai Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke az ösztöndíj és pályázati lehetőségeket mutatta be a résztvevőknek. Végezetül a hallgatók tehették fel kérdéseiket a csatlakozással kapcsolatban. A válaszokat követően a hallgatói közgyűlés jó hangulatban, a résztvevők megelégedésével zárult.